PROTEINSKI GRIZ SA PRIRODNIM PROTEINOM

Da li vas griz podseća na detinjstvo? Naše bake i mame su nam često pripremale griz jer je to hrana od koje se brzo raste, a da nisu zapravo znale uzrok. Tajna je u sadržaju proteina, koji čine čak 10-15% griza u zavisnosti od izvorne žitarice.

Griz se može pripremati sa vodom ili mlekom, može biti doručak, ali i užina, ako u njega dodate protein, može da bude odličan obrok nakon treninga. Njegov neutralni ukus pruža mnogo mogućnosti za kombinovanje sa voćem, čokoladom, orašastim plodovima. Sadrži dovoljno ugljenih hidrata da se može jesti i nezaslađen. Nizak glikemijski indeks, oko 45, čini ga odličnom hranom za dijabetičare, a visok sadržaj vlakana potpomaže funkcionisanje digestivnog sistema.

U narednim redovima pročitajte malo više o, nekima, omiljenoj hrani iz detinjstva.

Šta je griz?

Griz u praksi predstavlja krupno mleveno središnje zrno žitarice koje ima veliku moć apsorpcije vode. Na našem tržištu najrasprostranjeniji, i najčešće u upotrebi, su pšenični i kukuruzni griz, dok se oni od pirinča, spelte, ovsa, raži i drugih žitarica mogu naći, ali se ne koriste toliko često. Griz i brašno razlikuju se samo po veličini čestica koje ih čine.

Boja griza zavisi od žitarice od koje je proizveden, pšenični  je bele boje, dok je kukuruzni žut.

Pšenični griz uglavnom se priprema sa mlekom, dok se kukuruzni priprema sa vodom, ali zapravo nema ograničenja u tom pogledu. Bitna razlika između pšeničnog, pirinčanog i kukuruznog griza je u sadržaju glutena, kukuruzni i pirinčani su bezglutenska varijanta i lakše se vare u odnosu na pšenični griz. Griz sadrži selen, vitamine B i E koji podižu nivo imune odbrane organizma. Lako se meša u razna jela, recepti su bezbrojni i može se kombinovati sa različitim sastojcima.

Koje su nutritivne vrednosti griza?

Nutritivna vrednost pšeničnog, pirinčanog i kukuruznog griza je skoro ista, sa bitnom razlikom da pirinčani i kukuruzni griz ne sadrže gluten, pa su pogodniji za upotrebu od strane osoba koje boluju od celijakije. U nastavku je tabela nutritivne vrednosti griza pripremljenog na različite načine.

  Griz (pripremljen sa vodom) (na 100 g proizvoda) Griz pripremljen sa mlekom (30 g griza + 250 g mleka 2,8% mm) Proteinski griz (pripremljen sa Smartein proteinom) (30 g griza + 250 g mleka 2,8% mm+ 30 g Smartein proteina)
Energija 1505 kJ/354 kcal 1036 kJ/243,7 kcal 1550,5 kJ/364,7 kcal
Proteini 11 g 10,8 g 33,2 g
Ugljeni hidrati – Šećeri – Vlakna 77 g 1,4 g 3,9 g 33,35 g 11,67 g 1,17 g 36,29 g 11,67 g 3,11 g
Masti – Zasićene masne kiseline 0,4 g 0,1 g 7,12 g 4,53 g 9,7 g 5,17 g

Proteinski griz sadrži oko 33 g proteina po porciji (oko 25 g proteina ukoliko se priprema sa vodom), što ga čini obrokom pogodnim za konzumiranje i pre i nakon treninga, jer proteini učestvuju u izgradnji i oporavku mišićne mase. Ugljeni hidrati iz griza su odličan izvor energije, jer sadrži i proste i složene ugljene hidrate, tako da obezbeđuju energiju trenutno, ali imaju i efekat kontrolisanog otpuštanja tokom dužeg vremenskog perioda. Izuzetan sadržaj vlakana povoljno utiče na varenje i na crevnu floru. Griz sadrži i dovoljno masti što ga čini kompletnim obrokom. Ukoliko proteinski griz pripremate sa vodom, unećete manje od 1 g zasićenih masnih kiselina.

Kako napraviti proteinski griz?      

Možete ga pripremiti sa vodom ili mlekom, u zavisnosti od toga da li ste na nekom posebnom režimu ishrane ili želite da smanjite kalorijski unos. Takođe, možete koristiti bilo koju vrstu griza, a u svoj obrok možete dodati orašaste plodove kao izvor zdravih masti ili voće po izboru, s tim da dodatkom voća povećavate unos prostih šećera, pa treba biti umeren. Recepti su raznovrsni, a vi vam navodimo samo jedan, osnovni sa jednostavnom sastojcima.

Za pripremu proteinskog griza potrebno je:

250 ml vode/mleka
2 kašike pšeničnog ili 4 kašike kukuruznog griza
Jedna merica SMARTEIN® proteina od čokolade

U vodu/mleko dodati griz i na tihoj vatri kuvati uz mešanje. Kada smeša krene da se zgušnjava, dodati mericu proteina (prirodni protein – SMARTEIN®) i nastaviti kuvanje do željene gustine. Ostaviti da se ohladi. Svoj ovako pripremljen obrok možete posuti šakom sitnije seckanih orašastih plodova, seckanom čokoladom (ukoliko ste za pripremu koristili Smartein natural protein) ili šakom sezonskog voća po izboru. Može se korisiti i whey protein, ali onda recept nije posan niti veganski.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Koje su prednosti konzumiranja proteinskog griza?

On se pre svega lako vari, pa tako može da se konzumira u situacijama kada nam je potrebna energija trenutno, ali sadrži i složene ugljene hidrate koji obezbeđuju energiju u dužem vremenskom periodu. Sadržaj proteina je visok, što povoljno utiče na proces izgradnje i oporavka mišića.

Da li proteinski griz sadrži gluten?

Zavisi od toga koji griz koristite za pripremu. Ukoliko za pripremu koristite kukuruzni ili pirinčani griz, dobijate jelo koje ne sadrži gluten.

Da li proteinski griz pomaže u izgradnji mišićne mase?

Da, proteinski griz nesumnjivo pomaže izgradnju mišićne mase, jedna porcija sadrži čak 33 g proteina.

Koliko kalorija sadrži proteinski griz?

Kalorijska vrednost proteinskog griza je 364 kcal, što je tek 15% dnevnog kalorijskog unosa (ukoliko se u obzir uzme prosečan dnevni unos od 2000 kcal).